Uusien toimitilojen löytyessä Helsingin Myllypurosta, ja samassa kiinteistössä toimiva Jälkipolton yhteistyökumppani, Forever Myllypuro-kuntokeskus Simo Lempisen johdolla, tarjosivat toteutukselle ihanteelliset puitteet. Hernetkoski pitää ratkaisevan tärkeänä kollegojensa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja se on keskeinen osa myös Jälkipolton toimintamallia. "Yhteistyö oli heti alusta luontevaa, sillä Ollin pitkä ura yritysmaailmassa on kasvattanut hänelle vahvan ymmärryksen henkilöstön hyvinvoinnin ytimestä tämän päivän kansainvälisissä yrityksissä."
"Kun Jälkipolton toimitusjohtaja Olli Väätäinen tarjosi ratkaisuksi mitattavaa ja yksilöllistä palvelukokonaisuutta, joka motivoi ja valmentaa työntekijöitä ympäri vuoden, päätös oli helppo."
Lähtökohtana oli henkilöstön yksittäisten tarpeiden tukeminen. Valmennus polkaistiin intensiivisesti käyntiin lähtötilanteen kartoituksella ja motivointiseminaarilla. Alkukartoituksessa konkretisoitiin työntekijöiden umpirehellinen tahtotila sekä tavoitteet seuraavalle puolelle vuodelle. Kuntotestien sekä InBody-kehonkoostumusmittausten perusteella henkilökunnalle räätälöitiin yksilöllinen ja realistinen ohjelma lihaskuntoharjoitteluun, ravitsemukseen ja palautumiseen. Alakerran monipuoliselle kuntosalille ja ryhmäliikuntaan on ideaalisesti vain neljä kerrosta matkaa, ja Jälkipolton henkilökohtainen kuntoluotsi on ollut käytettävissä koko valmennuksen ajan.
Jälkipolton asiakkaiden asiakasetuihin kuuluu myös SIIPI-hyvinvointisovellus, jonka avulla työnantaja pystyy seuraamaan palvelujen toteutusta ja käyttöastetta reaaliajassa. ”Yksilöllisyys on yksi liiketoimintamme tärkeimmistä arvoista, joten on keskeistä, että henkilöstönäkymästä kukin osallistuja löytää omat tietonsa, ajantasaiset liikunta- ja ravitsemusohjelmansa, liikuntapäiväkirjan sekä mittaus- ja testituloksensa oheismateriaaleineen milloin ja missä vaan.”, Olli selventää. Sovelluksen esimiesnäkymän kautta on helppo seurata valmennuksen etenemistä sekä henkilöstön liikunta-aktiivisuuden että yhteisötason raporttien suhteen.
"Kun katkaisee työpäivän treenillä, saa kaksi tehokasta alkua päivään, ja illalla jää enemmän aikaa perheelle. Vaikka välillä salille on tullut mentyä väsyneenä, niin koskaan sieltä ei ole palattu huonolla fiiliksellä”.
UTC:n työntekijät ovat hyödyntäneet henkilöstöetuaan menestyksekkäästi. Tänä päivänä työn ja vapaa-ajan rajat ovat hämärtyneet, ja kansainvälisissä yrityksissä pelkästään aikaerot työllistävät normaalityöajan ulkopuolella. ”Minulle on tärkeää tehdä hyvää tulosta, mutta nykyään olen kurinalaisempi myös siitä, että rajat saavat hämärtyä välillä toiseenkin suuntaan. Kun katkaisee työpäivän treenillä, saa kaksi tehokasta alkua päivään, ja illalla jää enemmän aikaa perheelle”, Jarkko tähdentää. ”Vaikka välillä salille on tullut mentyä väsyneenä, niin koskaan sieltä ei ole palattu huonolla fiiliksellä”.
UTC:n yhteiseen liikuntapankkiin kilahti keskimäärin kolme tuntia liikuntaa viikossa työntekijää kohden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, mikä tekee vuodessa yhteensä 150 - 160 liikuttua tuntia. Eikä tähän ole vielä laskettu hyötyliikunnan osuutta. ”Kukin kirjaa harjoituksen sisällön, keston ja fiiliksen SIIPI-sovellukseen eri alakategorioihin kerryttäen näin liikuntapottiaan. Myös sairaspäivät saa merkitä. 70% treeneistä on pitänyt sisällään lihaskuntoharjoittelua ja loppu 30% jakaantuu tasaisesti aerobiseen, ryhmäliikuntaan, kehonhuoltoon sekä hyötyliikuntaan. Sairaspäiviä oli nolla tai niitä ei ainakaan merkitty”, Olli täsmentää.
Ensimmäisen puolen vuoden aikana UTC:n fyysisessä kunnossa otettiin merkittäviä harppauksia niin lihaskunnon kuin kehonkoostumuksenkin osalta. Henkilökohtainen ohjaus ja säännöllinen fyysisen kunnon testaus toimii motivointivälineenä ja keinona ymmärtää konkreettisesti liikunnan tuomat hyödyt. Näin työterveystiedon rinnalle syntyy hyödyllistä hyvinvointitietoa. ”Ei ole sattumaa, että kaikissa lihaskuntotesteissä toistojen määrä parani 21-36% lähtötilanteesta ja lihasmassaa on saatu kasvatettua keskimäärin 1,7 kg/henkilö. Hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseksi ei tarvitse syödä ja liikkua täydellisesti. Pysyviä tuloksia saadaan toistojen kautta, kun ohjeita noudattaa riittävän hyvin ja riittävän pitkään. Sitä kutsutaan elämäntavaksi”, Olli myhäilee.
Henkilökohtainen ohjaus ja säännöllinen fyysisen kunnon testaus toimii motivointivälineenä ja keinona ymmärtää konkreettisesti liikunnan tuomat hyödyt. Näin työterveystiedon rinnalle syntyy hyödyllistä hyvinvointitietoa.
Jo nyt on ilmeistä, että liikunta on jäämässä pysyväksi osaksi UTC:n yrityskulttuuria. "Uskon, että palvelu on auttanut ehkäisemään ongelmia etukäteen. Kollegat, itseni mukaan lukien, ovat valmennuksen ansiosta alkaneet liikkumaan tavoitteellisemmin, ja jaksavat paremmin sekä työssä että vapaa-ajallaan. Me kaikki olemme innostuneet uudestaan treenaamisesta, eikä treeniä oikein voi jättää väliin, kun kukaan muukaan ei jätä, Jarkko naurahtaa. Jälkipoltosta on tullut meille tärkeä hyvinvoinnin kumppani.”
Seuraavan vuoden aikana tullaan panostamaan entistä syvällisemmin henkilökohtaiseen valmennukseen sekä jokapäiväisen palautumisen ja stressinhallinnan tärkeyteen. Viisi treenikertaa Jälkipolton ammattivalmentajan kanssa tulee auttamaan entistä paremmin työntekijöitä luomaan pysyviä liikuntarutiineja. Jatkuvasti ajan tasalla olevat ohjelmat sekä fyysisen kunnon testaukset kuuluvat pakettiin. UTC:laisilta kysyttäessä jokainen työntekijä kertoo jo nyt oppineensa uutta hyvinvoinnista ja muuttaneet elämäntapojaan paremmiksi. Investoinnit maksavat itseään enemmän ja enemmän takaisin.
"Hyvinvoinnin ja suorituskyvyn parantamiseksi ei tarvitse syödä ja liikkua täydellisesti. Pysyviä tuloksia saadaan toistojen kautta, kun ohjeita noudattaa riittävän hyvin ja riittävän pitkään."
Ihmisten hyvinvoinnin ja suorituskyvyn kehittämisessä on paljon tehtävää. Nyky-yhteiskunnassa moni ei nuku tarpeeksi eikä palaudu päivän rasituksista. “Selkeä muutos on nähtävissä siinä, miten tämän päivän yritykset tukevat henkilöstöään saavuttamaan paremman elämänlaadun”, Väätäinen kertoo. ”Me tarjoamme keinoja parantaa vireyttä, hyvinvointia ja suorituskykyä kokonaisvaltaisella, mitattavissa olevalla tavalla. He, jotka ovat siihen tarttuneet, voivat myös paremmin.”
Jälkipoltto Oy tarjoaa ratkaisuja ihmisten ja yritysten hyvinvoinnin, terveyden ja työkyvyn edistämiseksi mitattavissa olevalla tavalla. Palvelut ylettyvät räätälöidyistä työhyvinvointipalveluista ja -sisällöistä erilaisiin yksilövalmennuksiin. Palvelut ovat mukautuvia, skaalattavissa ja perustuvat kokonaisvaltaiseen toimintamalliin, jossa parempi elämänlaatu ja suorituskyky ovat yksilöllisen valmennustavan lopputuotteita. Palvelumme auttavat uudistamaan yritysten työhyvinvointistrategioita ja parantamaan taloudellista tulosta. Uskomme, että hyvinvointi syntyy suunnitelmallisesta ja johdonmukaisesta työstä, ja siihen tulisi panostaa pitkäjänteisesti. Tällöin on mahdollista, että panostus maksaa itsensä yritykselle moninkertaisena takaisin.