Aloittaessani tämän artikkelin kirjoittamista, sain ajatuksen katsoa, mitä wikipediassa lukee kehonhuollosta. Ensimmäinen hakutulos yllätti. Olin kirjoittanut googleen tekstin kehonhuolto ja näytölle tuli ”venyttely-wikipedia”. Onko kehonhuolto suurimmalle osalle meistä edelleen yhtä kuin venyttely? Ja mitä sitten venyttely tarkoittaa kenellekin? En päässyt kirjoittamisessa edes alkuun, kun aihe oli rönsynnyt jo laajalle. Tässä kohtaa päätinkin rajata aiheen tuohon sanaan venyttely. Itse miellän venyttelynkin monipuolisesti liikkuvuusharjoitteluna.
Työssäni fysioterapeuttina ja kehonhallinnan ammattilaisena en voi opettaa asiakkaitani vain yhtä tapaa venytellä. Riippuu asiakkaan tarpeesta mitä hän missäkin elämäntilanteessa tarvitsee. Leikkauksen jälkitilassa asiakas tarvitsee hyvin pehmeää liikkuvuuden lisäämistä sekä lihas- että kalvokudoksiin ja lisäksi arven liikkuvuuden lisäämistä. Toisaalta taas tanssija tai keihäänheittäjä tarvitsevat liikkuvuutta sekä nivelissä että lihaksissa.
Heidän lihasten tarvitsee lisäksi olla vahvat ja heidän tulee pystyä tuottamaan voimaa nivelen ääriasennosta, jotta esimerkiksi keihäs pystyy lentämään pitkälle. Keihään heittäjälle ei riitä kyky viedä käsi pitkälle taakse, eli iso liikkuvuus olkanivelessä, vaan hänen täytyy pystyä tuottamaan voimaa ja tuoda käsi eteen, jotta keihäs lähtee lentoon. Nyt joku varmasti miettii, etteihän keihäänheittäjä heitä keihästä pelkällä kädellä. Kyllä, liikkeeseen tarvitaan koko keho mukaan, mutta yksinkertaistaakseni nivelen liikkuvuuden ja voimatuoton yhtäaikaista tarvetta, kuvaan asiaa vain olkanivelen liikkuvuuden kautta.
Miten helppo onkaan ajatella, etten tarvitse kehonhuoltoa, kun en tarvitse suurta liikkuvuutta enkä siis tarvitse venyttelyä. Liikkuvuus ja venyvyys eivät kuitenkaan kuulu vain urheilu tai tanssilajeihin, joissa liikkuvuutta tarvitaan paljon, vaan arjessa on paljon liikkeitä, joissa tarvitaan riittävää liikkuvuutta, jotta arki on sujuvaa ja ikääntyessäkin mahdollisimman hyvää ja helppoa.
Yle uutiset julkaisivat marraskuussa 2019 uutisen: ” Alle 16-vuotiaat nuoret eivät enää pääse kyykkyyn – edes urheiluharrastus ei pelasta: "Arki on tehty niin helpoksi". Arjessa voi tulla hankaluuksia esimerkiksi matalalta sohvalta ylösnousemisessa, jos ei ole riittävää liikkuvuutta tai voimaa. Sekä nilkkojen, polvien että lonkkien tulee koukistua riittävästi, jotta matalalta on mahdollista nousta ylös. Toisaalta taas liukkaalla kelillä horjahtaessa voi keho vaurioitua, jos ei ole riittävää liikkuvuutta lihaksissa suhteessa nopeaan ”spagaatiin ilmalennon aikana”.
Urheilua harrastavillekin on varmasti tuttua lihasten repeytymiset. Varsinkin nopeissa lajeissa, nopeat suunnanvaihdot saattavat aiheuttaa loukkaantumisia. Jos lihas ei ole riittävän vahva ja liikkuva suhteessa liikkeeseen, se saattaa revetä. Liikkuvuus harjoittelu siis on tarpeellista kaikille, mutta jokaisen tarpeet huomioiden.
Jos et ole varma millaista liikkuvuutta itse tarvitset, voit pyytää siihen ammattilaisen apua. Liikkeen ammattilaisia on useita. Voi olla tarpeen analysoida liikettä ja miettiä tarpeita fysioterapeutin avulla tai treenata yhdessä personal trainerin kanssa. Joillekin sopii paremmin ryhmässä liikkuminen. Tässäkään ei ole vain yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa. Se olisikin helppoa, jos ”liikunnan ja liikkuvuuden voisi ottaa pillerinä purkista”. Näin ei kuitenkaan ole, josta syystä kannustan etsimään itse itselle sopivan tavan liikkua sekä etsiä itse itselle sopivan ohjaajan. Tietenkin ohjaaja voit olla sinä itse, jos mieluiten liikut itseksesi. Jos kaipaat ammattilaisen apua miten liikkua, suosittelen kysymään neuvoa.
Pitkän urani aikana fysioterapeuttina sekä kehonhallinnan ammattilaisena minulle on tullut vastaan paljon kysymyksiä liikkuvuusharjoittelusta. Tässä niistä muutama: Miksi kehossa tarvitsee olla liikkuvuutta? Mikä kehon osa tarvitsee liikkuvuutta, mikä tukevuutta? Mikä on normaalia liikkuvuutta? Mikä vaikuttaa liikkuvuuteen? Miten liikkuvuutta voi harjoitella? Kenen tarvitsee harjoitella liikkuvuutta ja miksi? Mikä on lihaksen liikkuvuus, entä nivelten? Milloin venytän niveltä, milloin lihasta, entä faskia eli lihaskalvo? Voiko kaiken kohdalla puhua venyttämisestä?
Jos joku näistä kysymyksistä heräsi sinullekin, niin toivomme voivamme Jälkipolton porukan kanssa olla avuksi. Kerrothan myös, jos joku näistä aiheista herättää mielenkiintosi ja haluaisit kuulla aiheesta lisää seuraavissa blogeissa.
LUE MYÖS:
TUUPPAUS TYÖPAIKALLA EDISTÄÄ TYÖYHTEISÖN HYVINVOINTIA JA TUOTTAVUUTTA HUOMAAMATTA
PITKÄT TYÖURAT VAATIVAT ENEMMÄN KEHOLTA JA MIELELTÄ
RYHDY LIHASTURVAAJAKSI - VOIMA KASVAA JO KUUKAUDESSA
JÄLKIPOLTTO YHTEISTYÖHÖN ARENA CENTERIN KANSSA: Suomen suurimpia yksityisiä liikuttajia
INFLUENSSAKAUSI JYLLÄÄ – HUOLEHDI TYÖKYVYSTÄSI JA ESTÄ INFLUENSSAN LEVIÄMINEN